“Nu avem nicio dovada ca mastile sunt eficiente!” In tarile nordice nimeni nu poarta masca – Suedia, Danemarca, Norvegia, Finlanda, Islanda nu cred ca masca este eficienta!

Pe străzile din Stockholm, din Copenhaga, din Oslo sau din Helsinki sau chiar în supermarketuri, birouri, autobuze și metrou, e greu să găsești persoane care poartă mască, acestea limitându-se la o minoritate infimă, adesea turiști, transmite Le Soir.

Autoritățile nu iau măsuri

Potrivit unui recent sondaj de opinie Yougov, doar 5 până la 10% dintre participanții la sondaj în țările nordice spun că folosesc masca împotriva Covid-19 în locuri publice, o proporție care a rămas stabilă de la începutul crizei, în luna martie. În același timp, această proporție de utilizatori creștea la peste 70 chiar 80% în alte circa 20 de țări urmărite de institutul de sondaj, de la India la Statele Unite, trecând prin Franța.

“Am impresia că dacă guvernul nu spune clar ‘vă sfătuim să purtați mască’, nimeni nu o va face”, estimează Camille Fornaroli, o studentă franțuzoaică, în vârstă de 21 de ani, șocată că vede atât de puține măști la Stockholm, inclusiv în metrou.

Față de coronavirus, Suedia a ales o strategie mai puțin strictă, care i-a lăsat sceptici pe vecinii săi în privința bilanțului (peste 80.000 de cazuri și 5.700 de decese). Dar în refuzul de a recomanda purtarea măștii, țările nordice au fost unanime, chiar dacă apar întrebări în ultimele zile.

“În afara Suediei, sunt foarte puține cazuri în aceste țări. Deci nu dau cu piatra în ei, atâta vreme cât au avut o distanțare socială rezonabilă și trasabilitatea cazurilor se face corect. Dar ar fi un lucru bun de făcut în plus”, explică pentru AFP KK Cheng, epidemiolog la Institutul de cercetări aplicate în sănătate din Birmingham.

Lipsă de eficacitate?

Întrebat marți despre ce l-ar putea face să-și schimbe părerea, epidemiologul șef suedez, Anders Tegnell, a răspuns că mai așteaptă “o formă de dovadă că sunt eficiente”.

Insuficiente dovezi de eficacitate? “Este absolut fals, este iresponsabil și este o încăpățânare”, se supără dl Cheng. ”Dacă cei care gândesc ca el greșesc, acest lucru va costa vieți. Dar dacă eu greșesc, ce rău face asta?”, pledează acest partizan al purtării măștii.

Distribuie pe Whatsapp Distribuie pe Facebook Distribuie pe Telefon