Noul simptom care prezice infectarea cu COVID-19:

Vestile rele nu se mai termina! Pe langa faptul ca virusul COVID-19 are deja o multime de efecte negative asupra corpului uman, oamenii de stiinta au venit cu o noua descoperire: bolnavii infectati cu acest virus ar putea ramane pentru totdeauna fara simtul mirosului.

Cea mai recenta descoperire a oamenilor care studiaza acest virus este ca persoanele infectate la nivel mediu au un simptom comun: pierderea mirosului și a gustului, scrie Gizmodo. Noul lor studiu indica faptul ca infectarea cu coronavirus poate afecta celule importante care susțin celulele nervoase responsabile cu transmiterea mirosului către creier.

 Anosmia este boala care caracterizeaza pierderea mirosul, aceasta fiind cauzate de diferite infectii respiratorii, cum ar fi COVID-19.

Există, de altfel, dovezi că anosmia prezice cu mai mare acuratețe noul coronavirus decât celelalte simptome cunoscute, precum febra și tusea uscată.Un mister care persistă încă este cum produce exact noul coronavirus anosmia.

Un nou studiu, publicat weekend-ul trecut în Sciende Advances, este una din primele încercări de a lămuri acest aspect.Cercetătorii au observat celulele care se aliniază în cavitatea noastră nazală, inclusiv cele din regiunea superioară a nasului, care găzduiește nervul olfactiv.

Nervul olfactiv este pachetul de fibre nervoase care primesc primele informații despre mirosurile din lumea exterioară, prin intermediul receptorilor care reacționează la diverșii compuși chimici pe care îi cunoaștem ca mirosuri.

Aceste fibre trimit apoi informațiile la creier, unde sunt procesate în percepția noastră despre miros.

Până la două treimi din cei infectați și-au pierdut mirosul

Au existat rapoarte despre persoane care nu pot mirosi mult timp după ce infecția cu Covid-9 a dispărut.Astfel, chiar dacă doar câțiva oameni care au avut Covid-19 suferă de anosmie de lungă durată, există în continuare o mulțime de supraviețuitori cu un potențial risc de a ajunge la un deficit de miros cu adevărat tragic, au remarcat autorii.

După unele estimări, de la o treime până la două treimi din persoanele cu simptome de Covid-19 prezintă anosmie. “Anosmia pare un fenomen curios, dar poate fi devastator pentru acele persoane la care este persistentă”, a spus Datta.

„Poate avea consecințe psihologice grave și ar putea fi o problemă majoră de sănătate publică dacă avem o populație în creștere cu această pierdere permanentă a mirosului”, a mai concluzionat omul de știință.

Distribuie pe Whatsapp Distribuie pe Facebook Distribuie pe Telefon